-->

Pages

10/11/2013

QUESTION - SUNNUNTAIN KYSYMYSMinkä ammatin valitsisit, jos kaikista töistä maksettaisiin sama palkka ja sinulla olisi kaikki haluamasi tiedot ja taidot hallussasi?Tämä keskustelu virisi ensimmäisen kerran noin kuukausi sitten ystäväpariskunnan lapsen nimiäisissä. En muista enää, miten toisilleen ventovieraat ihmiset tämmöistä alkoivat miettiä, mutta kierros oli järjettömän mielenkiintoinen. Vastaukset paljastivat niin paljon jokaisen menneisyydestä, haaveista ja mielenkiinnon kohteista. Todellinen ammatti kertoo ihmisestä loppujen lopuksi melko vähän tähän leikkiin verrattuna.Heitin kysymyksen myöhemmin työkavereilleni eikä yksi ruokatunti meinannut riittää asian puimiseen. Empiiristen tutkimusteni mukaan miesten yleisin haave on jalkapalloilija tai valmentaja ja naiset unelmoivat omasta pienyrityksestä, useimmiten kahvilasta.

Nyt heitän saman kysymyksen jälleen ilmoille - miten te vastaisitte?

//

What profession would you choose if you'd get the same salary from all work and you would have all the necessary information and skills? This discussion raised for the first time in our friend's child's name party. I can't remember how complete strangers began to think about such issues but it was a lot more interesting than I thought. Compared to this, a real profession says very little about ourselves. What would you answer?

64 comments :

 1. Runoilija/Vapaa kirjoittaja :) Runoiksi minä elämän pukisin, sinun ja minun. Minä kutoisin seittejä ihmisten välille, joita pitkin toistensa luokse kulkisivat. Minä nauttisin kynän ja paperin kera, silmät koko ajan auki pitäen :)

  ReplyDelete
 2. Delfiinikouluttaja, joogaohjaaja, sisustusalan yrittäjä tai sitten tekisin hylättyjen löytökoirien eteen töitä. :) Mielenkiintoinen aihe.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Delfiinikouluttaja! :D Mahtava. Löytöeläinkoti löytyy omaltakin haavelistalta tai ylipäänsä eläinten auttaminen.

   Delete
 3. Mielenkiintoinen kysymys Kaisa! Ja koska elämässä kaikki vaikuttaa kaikkeen (onneksi sitä ei tule aina niiiiiin kauheasti ajatelleeksi), niin monet unelmat elävät mukana vuosia, ja sitten, ehkä eräänä päivänä... on aika toteuttaa jokin unelma :)

  Minä tein niin eilen (mun pienellä sisustus+herkkupuodilla oli avajaiset).
  http://www.herttanen.fi/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olet nyt kyllä niin asian ytimessä... Aina kannattaa muutamaa unelmaa säilyttää vakan alla, kun ei koskaan tiedä, mihin elämä kuljettaa. Ja ihanaa, että olet päässyt toteuttamaan haavesi! Olet mun idoli. :)

   Delete
 4. Siinä tapauksessa mä olisin poliisi :)

  ReplyDelete
 5. Arkkitehti! Nimim. Pääsykokeissa aikoinaan käynyt. ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi arkkitehti ois ihana. Nimim. pääsykokeisiin aikoinaan aikonut, mutta lyhyen matikan vuoksi jänistänyt.

   Delete
 6. Nyt pistit kyllä pahan, jäin oikein miettimään. Lopputulemana oli, että ilmeisesti ammatinvalinta on osunut ihan nappiin - sosiaaliala ja hallintoon liittyvät jutut höystettynä ripauksella asiakastyötä taitaa olla se mun juttu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihan paras lopputulos päätelmälle! Ja niin hirveän harvinainen vastaus muuten myös.

   Delete
 7. Lääkäri. Ehdottomasti!
  Terkuin, kati

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aika vaativa työ! Ja koska kaikesta saa saman rahan, lääkärin ammatin valitsevalla täytyy olla kyllä voimakas sisäsyntyinen auttamisenhalu.

   Delete
 8. Mulla ois hirveesti aloja mitkä kiinnostaisi!
  Lastenlääkäri on aina ollut ykkönen, koska muistan omasta lapsuudesta kuin pelottava oli käydä lääkärissä varsinkin, jos se lääkäri ei osannut ymmärtää lapsen pelkoa. Sisustussuunnittelija/-arkkitehti kiinnostaisi myös ja ehkä joku henkisesti vaativampi työ kuten sosiaalityöntekijä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Siellä siis kirjoittelee joku empaattinen, lapsirakas ja auttamisenhaluinen tapaus. :) Mua kans kiehtois tuo sisusustussuunnittelija/-arkkitehtivaihtoehto.

   Delete
 9. Mun ikuinen haaveammattini on lentokapteeni. Tahtoisin "ajella" maailman isointa jumbojettiä ja kuulutella hassuja asioita matkustamoon… :D
  Mikä sun haaveammattisi olisi?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eikä! :) En olis ihan heti arvannut. Mulla on niin monta. Sisustusarkkitehti tai ihan perinteinen arkkitehti, löytöeläinten auttaja, valokuvaaja, graafinen suunnittelija, kampaaja, kerhontäti, mitä näitä nyt on. :D Moniin liittyy kyllä vahvasti käsillä tekeminen.

   Delete
 10. Huonekaluentisöijä =) Sinnepäin olen menossa, vuoden sitä opiskelin mut silloisen elämäntilanteen takia jäi kesken, nyt opiskelen puualan artesaaniksi, mutta sekin jaa kesken vähäksi aikaa, kunhan saan tän ipanan pullautettua maailmaan =)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oi vau, se olis muuten varmasti ihana ammatti. Ja aika aikaansa kutakin, huonekaluja kerkeää onneksi tuunailemaan myöhemminkin. Välillä elämä heittelee ja ei auta kuin luovia mukana. :))

   Delete
 11. Kyllä mun olis pakko olla arkeologi. Tekisin hurjasti kenttätyötä ja mulla olis suuri työhuone täynnä kaikkea jännittävää. (Tämä oli mun unelmakuvani arkeologin työstä)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mun kuvat arkeologista liittyy Indiana Hopon tarinoihin. :D Eli aika sama kuva täälläkin!

   Delete
 12. ihana kysymys! tuo paljon ajatuksia :) joukkuevoimisteluvalmentaja, kahvilan omistaja, jotain sisustukseen liittyvää tai ravintojuttuja.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kauniisti sisustettu kahvila, josta saisi terveellistä välipalaa? :)

   Delete
 13. Mää olisin kirurgi tai sitten delfiininkouluttaja tai joku sukeltaja. Kultaseppäki olis kiva. Tai graafinen suunnittelija. Ihan hirveen hankalaa! Muutenki pitäs miettiä mihin sitä suuntautuis, ku oon vasta lukion kakkosella ja mulla on vielä kaikki muutenki ihan avoimena :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tää on kyllä hankala, graafinen suunnittelija paistattelee omallakin listalla. :) Ja hei jo toinen delfiininkouluttaja! Ja kuin huippua, että on kaikki valinnat vielä edessä.

   Delete
 14. Ehdottomasti lääkäri. Ja sellainen minä myös 1½ vuoden kuluttua olen eli ilmeisesti olen valinnut oikein. :) Erikoisala onkin sitten hankalampi juttu!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mahtavaa! Jotenkin niin ihana lukea näitä kommentteja, missä ihmiset kertovat olevansa unelmiensa perässä. :)

   Delete
 15. Hauska ajatusleikki! Olisin kuitenkin samassa ammatissa kuin nytkin, eli valokuvaaja. Mutta jos pitäisi valita joku muu niin pitäisin varmaan pientä sisustusliikettä Helsingin keskustassa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi määkin voisin olla valokuvaaja. :) Eikä tuo pieni sisustusliikekään kuuloistaisi hullummalta. :D

   Delete
 16. Pohjoismaisten kielten kääntäjä ja hei, sehän mä olenkin:-) Tosin osaisin myös islantia ja puhuisin sujuvaa tanskaa.. Niin, ja ehkä olisin lisäksi myös kirjailija.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No ohoh! Sepäs sattui mukavasti. :=) Pikkusen lisähaastetta nuista viimeksi mainituista. ;)

   Delete
 17. Mä olisin kuvittaja kuten nytkin. Usein mietin kuten etuoikeutettu olen kun saan oikeasti olla unelma-ammatissani. Toki olisi ihanaa tehdä enemmän niitä lempi projekteja tai vaikka oma nettikauppa :)! Vielä joskus. Tosi kiva postaus.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kuvittaja kuulostaa kyllä kans niin mahtavalta, että voisin lisätä sen melkein omalle haavelistalle. :) Ja kten tuolla ylempänä todettiin... "monet unelmat elävät mukana vuosia, ja sitten, ehkä eräänä päivänä..."

   Delete
 18. Minä olisin halunnut olla Argeologi. Matkustella ympäri maailmaa ja tehdä hienoja kaivauksia ja löytöjä =) Aika kaukana nykyisestä ammatistani, mistä kyllä onneksi tykkään myös =)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jotenkin tuo viimeinen lause lämmitti mieltä. :) Haaveiden ja haikailun ero onkin melko suuri, sulla homma painottuu selvästi tuohon ensimmäiseen.

   Delete
 19. Mä olisin lentoemäntä, ehdottomasti. Raskas, epäsäännöllinen työ, tiedän, mutta rakastan lentokenttien tunnelmaa ja lentokoneita. Poikkeais kyllä radikaalisti nykyisestä ammatistani, jossa yritän saada murkkuikäiset innostumaan koululiikunnasta... Tosin rakastan opettajan ammattiani ihan hirveesti. Eli ei ole opiskeluvuodet menneet hukkaan. t. Aami

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lentokenttien tunnelma on kyllä aivan omanlaisensa. Ja ihana kuulla, että rakastat unelmista huolimatta myös sitä, mitä teet nyt. :)

   Delete
 20. Olisin muusikko. En ihan tavallinen muusikko. Laulattaisin lapsia ja soittelisin itse samalla pianoa. Laulattaisin söpöjä ja herttaisia lastenlauluja.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oo kuinka söpö haave. Unohdin muuten tuolla aikaisemmin mainita yhden haaveistani, eli laulajan ammatin. :)

   Delete
 21. Mä haluaisin olla virustutkija, kotiäiti tai hyvin työllistetty freelance-suunnittelija. Myös joku kasveihin ja metsään liittyvä ammatti kiinnostaisi, mutta en ole vielä keksinyt mitä se voisi olla. Haaveita on paljon, mutta kyllä tässä mainostoimiston työtuolissakin on ihan kiva istua.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Virustutkija! :D Vau! Mainostoimistotyö on muuten varmasti monen unelma. :)

   Delete
 22. Mä taidan olla unelmaduunissani, tosin haluaisin opiskella lisäksi valokuvausta ja tulevaisuudentutkimusta. Ammatinvalintakysymyksen sijaan olen paljon miettinyt millaisessa ilmapiirissä, millaisin ehdoin ja millaisten ihmisten kanssa haluan työtäni tehdä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Valokuvausopinnot kiinnostaisi täälläkin! En tiiä vaan riittäiskö kärsivällisyys enää opiskeluun. :) Ja tuo on niiiiiin totta! Olipa hyvin sanottu.

   Delete
 23. Ja pitääpä huikata vielä, että blogissani on sinulle haaste!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Satu! :) Olin tämän saanutkin kertaalleen, joten vähän on sanat jo suunnitteilla.

   Delete
 24. Tätä kysymystä tulen miettineeksi aina silloin tällöin. En tiedä osaisinko välttämättä mitään työtä niin hyvin kuin tätä mitä nyt teen. Olen töissä nuorisokodissa ja tykkään työstäni paljon. Toisinaan toivoisin, että tekisin jotain vähemmän "syvällistä", kuten jotain sisustamiseen liittyvää. Siksi blogin kirjoittaminen on ollut minulle ihanan pinnallista puuhaa, sopivaa vastapainoa työlle. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Blogit on kyllä mahtava keksintö. :) Niin monelle ihan varmasti juuri tuon kaltaista vastapainoa työlle (kuten itsellenikin).

   Delete
 25. Opettaja, yläasteen ruotsinopettaja. Se oli haaveeni kun olin itse yläasteella:)Satu

  ReplyDelete
  Replies
  1. Haha tämä on hyvä! :) itsellä käy näin jälkikäteen ajateltuna melkein yläasteen ruotsinopettajaa sääliksi. Semmoista taistelua oli meidän teinareiden kanssa. :D

   Delete
 26. Haluaisin olla parturi-kampaaja/arkkitehti/lentäjä. Koska opiskelen tällä hetkellä kampaajaksi, voisin sitten olla vaikka arkkitehti.:) Kävin muutaman vuoden kamppailua uravalinnasta, ja päätin tehdä radikaalin valinnan, ja lähdin kemian opettajan hommista opiskelemaan unelmaani. En ole katunut hetkeäkään!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lentäjää lukuunottamatta allekirjoitan. :P Aika inspiroiva valinta sulla! Voi vitsi! Ei ole ihan pikkuhomma ensin opiskella opettajaksi ja sen jälkeen tehdä päätöstä vaihtaa kokonaan alaa. Rohkeaa! Hyvä sinä.

   Delete
 27. Haluaisin olla terveyskeskuslääkäri. Olisi monenlaisia ja eri-ikäisiä potilaita.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihania nämä ihan perinteiset ammatit, mitä vastauksissa nousee.

   Delete
 28. Toiveammattini oli pitkään egyptologi, voisin käyttää myös aikani askarrellen, neuloen, näperrellen mikä lie sitten ammattinimike tälle olisi? :)

  -Piia

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kerhontäti! Sillä ammatilla katan itse nämä samat hommat. ;DD

   Delete
 29. Mä olisin kotiäiti. Ja jos sitä ei lasketa ammatiksi, niin kyllä mä varmasti olisin sit opettaja..mutta tosi hyvä sellainen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä se lasketaan eli voit säilyttää opettajan ammatin kakkossijalla. :)

   Delete
 30. Kuvittaja/graafinen suunnittelija. Oma toiminimi ja tekisin vaikka postikortteja, julisteita, printtejä vaatteisiin yms. :)

  http://hannamariahh.blogspot.fi/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oijoi, kuulostais niin kivalta! :)) Määkin voisin tuommoseen ryhtyä. :)

   Delete
 31. Mä olisin kirjailija, graafikko tai maskeeraaja :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kirjailija on aika kiehtova! Voisi uppoutua omiin maailmoihin ja näpytellä tarinoita koneelle. Saattaa olla "pikkusen" romantisoitu kuva tästä, mutta kuitenkin. :)

   Delete
 32. Aihe kolahtaa. Odotan uutta suuntaa työelämälleni...salaisissa unelmissani tekisin nahkatöitä, omassa rosoisen hämyisessä pajassa. On muitakin...kunpa olisi rohkeutta ja mahdollisuuksia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihana haave! Minkäköhänlainen maailma olisi, jos kaikki siirtyisivät omaan haaveammatiinsa? :) Paljon kauniita käsitöitä ainakin syntyisi.

   Delete