-->

Pages

14/11/2013

VILLASUKAN OHJE 2013 + TAKUUVARMA KANTAPÄÄVielä kerkeää neuloa jouluksi sukkia pakettiin! Nyt haastan kaikki kokeilemaan! Nekin, jotka eivät ole sitten ala-asteen katsoneet puikkoihin päinkään. Alta löytyy video, jonka avulla voi opetella kaikki tarvittavat silmukkatyypit. Ja sitten ei muuta kuin ohjetta seuraamaan (kantapäätä varten on lisäksi oma pätkänsä).

Tein ensimmäisen tutoriaalin vuosi sitten "hieman" oppimisen riemuissani ja sinänsä senkin postauksen avulla sukka onnistuu. Mutta olin tuolloin vielä monessa suhteessa aika ulalla ja siksi koin melkein velvollisuudekseni tulla jakamaan tämän päivitetyn ohjeversion. Vuorossa siis hieman perinteisempään tapaan puikkeloitu sukkaohje, muutamilla omilla hyväksi havaituilla rutiineilla höystettynä.

Kysykää, jos tulee epäselviä kohtia, niin tarkennan ohjetta! Ja autan muutenkin, jos vain suinkin osaan, eli kommenttiboksiin rohkeasti huutelemaan. (Huomasin muuten, että olin unohtanut tästä ensimmäisestä tutoriaaliasta oikean kiertäen neulotun silmukan. Mutta ei hätää, tässä on siihen hyvä ja selkeä ohje.)

EDIT Ohje on siis perinteisiin yksivärisiin sukkiin > käytin kantapäätutoriaaliin vain hyödyksi tuota valmiiksi kesken ollutta sydänkirjoiltua mallia.
ALOITUS
Tarvikkeet: 3,5 mm puikot + villalankaa (esim. 7 Veljestä). Tee vetosilmukka ja luo 48 (naisen sukka) tai 56 (miehen sukka) silmukkaa. Jaa nämä neljälle puikolle = 12(14) silmukkaa per tikku. Jatkossa mieshen sukan silmukkamäärät on ilmoitettu sulkeissa.

VARSI
Aloita varren joustinneulos heti ensimmäisestä kierroksesta. Neulo vuoronperään kaksi oikeaa ja kaksi nurjaa koko kierroksen ajan (se perinteisin tyyli > postauksessa näkyvässä sukassa olen itse asiassa neulonut vain noin 15 riviä joustinneulosta ja sen jälkeen koko ajan oikein -> eli vartta voi varioida maun mukaan.) Jatka tällä tavalla niin pitkään, että varsi on mielestäsi riittävän pitkä. Varmista, että lopetat varren viimeisen kierroksen samaan kohtaan, missä aloitusnaru roikkuu varren toisessa päässä

KANTALAPPU
1. Neulo seuraavan kierroksen ensimmäisen puikon silmukat edellisen puikon silmukoiden jatkoksi samalla varren joustinneuleella. Näin yhdelle puikolle saadaan 24(28) silmukkaa kantalappua varten.
2. Käännä työ. Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta ja neulo loppurivi nurjaa.
3. Käännä työ. Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta + neulo 1 oikein > toista tätä silmukkaparia koko rivi (tämä saa aikaan vahvistetun kantapään). Jos haluat sileän kantapään: nosta yksi neulomatta ja neulo loput oikein.
4. Tätä kahden rivin yhdistelmää (kohdat 2 ja 3) neulotaan yhteensä 11(13) kierrosta.

KANTALAPUN KAVENNUS
1. Aloita 12.(14.) kierros samaa tapaan - nosta ensimmäinen silmukka neulomatta ja neulo loput nurin. (OPASTEVIDEO ALKAA TÄSTÄ) Käännä työ, jätä ensimmäinen silmukka neulomatta, mutta neulo sen jälkeen vain 14(17) oikein. Oikealla puikolla on nyt 15 silmukkaa ja vasemmalle puikolle jää siis vielä 9(10) silmukkaa neulomatta.
2. Tee ylivetokavennus. Käännä työ. Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo 6(8) nurin ja tee kavennus neulomalla kaksi seuraavaa silmukkaa nurin yhteen.
3. Käännä työ. Varmista, että keskipuikolla on nyt 8(10) silmukkaa. Tämä keskipuikon määrä pysyy koko kantapään kavennuksen ajan samana. Jätä ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo 6(8) vahvisettua neulosta oikein (tai sileää jos teet sileän kantapään) ja tee ylivetokavennus. Käännä työ. Jätä ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo 6(8) kiertäen nurin ja neulo kaksi nurin yhteen.
4. Toista kohtaa 3 niin kauan, että reunapuikkojen silmukat loppuvat.KANTAPÄÄN KIINNITTÄMINEN VARTEEN
1. Poimi kantalapun ensimmäisen reunan (jalkapohjasta katsottuna vasen) silmukkajono puikolle. Voit poimia halutessasi 1-2 ylimääräistä silmukkaa, jotta puikkojen vaihtokohtiin ei jää reikää.
2. Neulo sen jälkeen kantapään kavennuksista jäljelle jääneet jalkapohjan 8 silmukkaa oikein (käännä työ, nosta ensimmäinen silmukka neulomatta ja neulo loput 7 oikein) ja neulo poimitut silmukat seuraavalle puikolle kiertäen oikein.
3. Neulo jalkapöydän molemmat puikot oikein.
4. Poimi kantalapun toisen reunan silmukkajonot puikolle ja neulo nämä silmukat kiertäen oikein. Neulo jalkapohjan puikon 4 ensimmäistä silmukkaa tämän reunapuikon jatkoksi.
5. Neulo jäljelle jääneet jalkapohjan puikon 4 silmukkaa seuraavalle puikolle oikein ja jatka reunapuikon silmukat suoraan tälle puikoille. Neulo koko kierros oikeaa loppuun.

KIILAKAVENNUKSET
1. Neulo kierroksen ensimmäinen puikko oikeaa, kahta silmukkaa vaille valmiiksi. Neulo nämä oikein yhteen.
2. Neulo jalkapöydän puikot normaalisti oikein. Näillä puikoilla ei tehdä kavennuksia ollenkaan.
3. Neulo viimeisen puikon kaksi ensimmäistä silmukkaa ylivetäen oikein yhteen. Jatka puikon loput silmukat normaalisti oikein.
4. Neulo yksi välikierros.
5. Toista kohtia 1-4 niin monta kertaa, että kaikilla puikoilla on 12(14) silmukkaa. Jatka neulomalla kaikilla puikoilla oikeaa, kunnes pikkuvarvas peittyy.

KÄRKIKAVENUKSET
1. Aloita kärkikavennukset neulomalla jokaisen puikon keskeltä ja lopusta kaksi oikein yhteen. Naisten sukassa tarkoittaa siis ensimmäisellä kavennuskierroksella 4 oikein, 2 yhteen, 4 oikein, 2 yhteen. Miesten sukassa puolestaan 5 oikein, 2 yhteen, 5 oikein, 2 yhteen. Neulo sen jälkeen 4(5) välikerrosta oikein.
2. Tee uusi kavennuskierros neulomalla jälleen puikon keskeltä ja lopusta kaksi oikein yhteen (naisten sukat: 3 o, 2 yhteen, 3 o, 2 yhteen; miesten sukat: 4 o, 2 yhteen, 4 o, 2 yhteen). Neulo sen jälkeen 3(4) välikerrosta oikein.
3. Jatka samalla logiikalla, kunnes jäljellä on 8 silmukkaa (2 per puikko). Katkaiset lanka ja vedä se silmukoiden läpi.
4. Päättele langat ja höyrytä sukan sileät osat halutessasi silitysraudalla. Voit myös vetäistä sukan suoraan jalkaan!

//

My second wool socks knitting tutorial. This time only in Finnish. Sorry!

51 comments :

 1. Hei kiitti näistä ohjeista! :)

  ReplyDelete
 2. mistä noin pinkkiä lankaa saa?! :)
  -Jaana

  ReplyDelete
  Replies
  1. Novitalta oli tullut tämä väri Isoveli-sarjaan! Ostin heti muutamat rullat kotiin.

   Delete
 3. Katsohan, meillä oli molemmilla tämmöinen villasukkapostaus. No okei, mun juttu on kyllä silti enempi lapaset :) Tykkään muuten tehdä kiilakantapään lyhennetyillä ja pidennetyillä kierroksilla. Oleko kokeillut?

  -Paula

  ReplyDelete
  Replies
  1. No ihana oli tuo sun lapassukkapostaus, oot kyllä melekonen neulojamartta! Kirjonnan keisarinna. :P Ja en oo kokeillu! Mutta mulla on tuommonen villasukkalehti, jossa opastetaan kaikkia erilaisia kantapäitä ja kärkiä ja ajattelin ylittää itseni ja testata myös muita tyylejä seuraavaksi.

   Delete
 4. Täällä onneton kirjoneuloja olisi ikionnellinen tuon täydellisen sydämen kaavasta, vaikka ihan vaan ruutupaperille.. harjoittelin viime vuoden syksyn Muita ihania-pilvenreunoilla ja sydän olisi luonnollinen jatkumo :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Piti muutamaan otteeseen purkaa, ennen kun löyty sopivasti pullea malli. :) Voisin ottaa työn alle, kiitos juttuvinkistä!

   Delete
 5. Kiitos tästä, täytyy varmaan yrittää, en ole koulu aikojen jälkeen yhtään sukkaa kutonut, tarvetta olisi kyllä...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyvä! Nyt puikottamaan! Tulee ihan mieletön onnistumisen tunne, kun saa rivejä valmiiksi.

   Delete
 6. Would take a time to see it...but i don´t find it so for dummies ;)
  Love colours

  ReplyDelete
  Replies
  1. Haha the pattern is for unicolor socks --> I just used that pink sock in a heel tutorial. :)

   Delete
 7. Mä opettelin neulomaan sukat juuri sillä sun ekalla ohjeella ja kaverit nauraa, kun käytän kuutta puikkoa sukkaa tehdessä :D mun äly ei vaan riitä esim. langan vyötteestä löytyvien sukkien ohjeisiin, joten kuudella puikolla mennään ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. :DD Ihana! :P Mutta hei, tyyli on vapaa, jos lopputuloksena saa kuitenkin sukat aikaiseksi.

   Delete
 8. Ihanaa että joku jaksaa tehdä näin seikkaperäisiä ohjeita. Itse oon paljon vaikeampien ohjeitten kanssa kantapääkavennukset opetellut oikeen kantapään kautta (hehe) mutta kiva jos joku muu pääsee hieman helpommalla :D!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti pääsee! Olin itekki ekalla kerralla ihan pulassa ja pitkin kantapäitä mentiin > siksi yritin vääntää tämän ohjeen. :)

   Delete
 9. nää sun sukkaohjeet ja videot on tosi hyviä, mutta pysyin kärryillä vaan siihen saakka, kunnes kuudes puikko tuli mukaan :( itellä kun ei oo kuin se perinteinen määrä eli viisi niin en oikein tiedä kuinka edetä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. katoin videota vähän pidemmälle ja tajusin miten ne kantakavennukset onnistuu viidelläkin, eli never mind ja kiitos vielä näistä ohjeista! :D teen joululahjaksi villasukkia ekaa kertaa yli kymmeneen vuoteen niin oon aika pihalla!

   Delete
  2. Hahah. :D Loistavaa, hyvä homma, että selvisi! :) Nuita just pitääkin soveltaa omiin rutiineihin sopiviksi.

   Delete
 10. Neulotaanko kantalappuun siis yhteensä tuo 11 kierrosta nurjaa & oikeaa, eli 6 nurjaa ja 5 oikeaa riviä, vai sekä 11 nurjaa plus 11 oikeaa, eli yhteensä 22 riviä?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kahden rivin yhdistelmää 11 kertaa eli yhteensä 22 riviä. Eli tällä logiikalla kerrottuna siis 23. rivi vielä normaalisti nurjaa ja 24. rivi oikealla takaisin päin tullessa aloitetaan kavennukset. Selvensikö? :)

   Delete
  2. Selvensi, kiitos! Juuri noin olin tehnyt, epäilykset vain alkoivat kun kantalappu näytti tosi pitkältä...

   Delete
  3. Joo se on muuten totta! Ihmettekin sitä itekkin ekalla kertaa! Onko sukka onnistunut siitä eteenpäin?

   Delete
 11. Kiitos ohjeista, ovat todella loistavat. Eka ohje minkä löysin, jonka avulla onnistuin kantapään tekemään :) Kiitos vielä ja kumarrus!

  ReplyDelete
 12. Sori vaan, mutta ei nurja silmukka ole noin hankala.Nosta lanka vasemman puikon päälle ja nappaa se silmukan läpi suit sait.

  ReplyDelete
  Replies
  1. muistan kun 5 luokalla itkin ja opettelin nurjansilmukan uudelleen eli tuon vaikeamman tavan,vanha opettaja ei auttanut muu kuin opetella tuo tyyli ja sillä vedän nytkin 35 vuotta myöhemmin-
   -eli kukin tyylillään - :)

   Delete
 13. Suuri kiitos villasukkaohjeesta! Onnistuin kuin onnistuinkin tekemään elämäni ensimmäiset villasukat, vaikka uskoin sen olevan täysin mahdoton tehtävä, kun ottaa huomioon omat käsityötaidot... :D KIITOS!

  Marja

  ReplyDelete
  Replies
  1. MAHTAVAA!! :) Nämä on niin parhaita palautteita, aijettä! <3

   Delete
 14. Ähh! Mä en tajua tuota silmukoiden poimimista...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ou nou! Katoikko jo tuon kantapää ja kiilakavennukset -videon kohdan 7:30 ja siitä eteenpäin? Elikä sen juuri neulotun kantalapun reunimmaiset silmukat poimitaan puikoille (eli ne silmukat, jotka kantalappua neulottaessa vain nostettiin ensimmäisinä puikoille).

   Delete
 15. Siis kuinka monta puikkoa yhden villasukan tekoon tarvitsee? :D uuno kyselee!

  ReplyDelete
  Replies
  1. :D Taidan käyttää tuossa ohjeessa kuutta, mutta normaali on viisi. Kantapään kavennukset voi tehdä myös kahdella puikolla kolmen sijaan, jolloin tosiaan viisi puikkoa riittää. Eikä ole muuten yhtään uuno kysymys!

   Delete
 16. Mulla mennyt jo kolme kertaa kantalapun kavennus pieleen :(. En vaan älyä että miten siinä yhtäkkiä onkin joku keskipuikko, jolla pitää olla kaheksan silmukkaa. Itku tulee kohta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Otan siinä vaiheessa siis yhden puikon lisää käyttöön >> saman voi tehdä myös kahdella puikolla, kunhan pitää silmukka määrät keskellä vakiona. Kolmella puikolla saa hyvin demonstroitua videolla sen, että keskipuikon silmukkamäärä pysyy kantapäässä koko ajan samana. Voi hitsi, kun voisi tulla livenä auttamaan. :/

   Delete
 17. Suuri kiitos selkeästä ohjeesta!

  ReplyDelete
 18. Sinun innoittamana rupesin vääntämään äitille ylläripylläri sukkia. Äiti on meillä se, joka neuloo villasukkia ja minä olen se, jolla on peukalo keskellä kämmentä... Ystävä neuvoi kantapään teon kädestä pitäen... Mutta sinun blogiasi ja neulomisia katsellessa innostuin ja hankin lankaa odottamaan huiviprojektia, kunhan ne äitin sukat valmistuvat viikon loppuun mennessä. :)

  PS. Oon normisti onnistunut saamaan aikaiseksi vain toisen parin ja toinen on jäänyt odottelemaan hamaa tulevaisuutta (sitä ei tosin vielä ole tullut). Nyt olen hurahtanut. :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. No niin! Mamman jalanjäljillä siis! Varo vaan, tuohon hommaan tosiaan hurahtaa ja ennen kuin huomaatkaan, olet äitisi veroinen puikottaja. :-)

   Delete
 19. Ok, saan tehtyä kantapään, mutta sitten silmukoitten poimiminen, sekin menee ok, mutta miten ei tule reikää 1 ja 2 puikon väliin ? Onkohan käsialani liian löysää ? Entä kavennukset, ok, puikon lopussa oikein yhteen, näyttää suht.koht ok, mutta seuraava kavennus- yliveto jotakin. ei tulee hyvää, ei näytä samalta kuin mallissa ? Mikä menee pieleen ?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Löysästä käsialasta jää tosiaan suuremmat reijät puikkojen välisiin kulmiin - voit koittaa ottaa siinä kohtaa vaikka 1-2 ylimääräistä silmukkaa puikolle ja teet vaan pidemmät kiilakavennukset. Elikä otat siitä silmämääräisesti muutamia vierekkäisiä lenkkejä puikolle niin, että kohta tulee tiiviiksi.

   Nyt en osaa näkemättä sanoa, mikä menee ylivetäessä pieleen. Eli nostat yhden silmukan neulomatta puikolle ja sen jälkeen neulot seuraavan normaalisti ja vedät sen neulomatta jääneen silmukan lävitse? Sillä lailla pitäisi onnistua. Tsekkaa vielä ensimmäisen video kohdasta 3:18 > siinä näkyy hyvin tekniikka kyseiseen kavennukseen.

   Tsemppiä projektiin!

   Delete
  2. Kiitos, en saa siistä tuosta toisesta kiilasta- yliveto puolesta-mutta ehkä toisessa sukassa tulee parempi. Yritetään ! Tein puikoilla 3- lanka 7-veljestä, siksi kun käsiala on löysää- millä puikoilla kannattaisi tehdä, vai neuloa ensin mallitilkku ?

   Delete
  3. Uskoisin, että puikot ja lanka on ok, 3 puikothan kun on jo aika pienet ja 7 veljestä ei kuitenkaan mitään ihan ohuinta lankaa. Ehkä koittaisin pitää lankaa hieman kireämmällä?

   Delete
 20. voiko tuossa kantapään kavennuksessa tehdä nuo "nurin kiertäen" silmukat ihan vaan tavallisesti nurin?

  ReplyDelete
 21. Mitä tuo ylivetokavennus tarkoittaa? :o

  -M-

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toi selviski tosta videosta! Mutta nyt pitää kysyä kun alan tuota kantalapun kavennusta tekemään. Niin eka silmukka pitää nostaa. Miten sen jälkeen kun käsketään neulomaan 6 oikein vahvistettua neuletta, niin nostanko tuosta kuudesta sen ekan, eli eka nosta, toka neuloen, kolmas nosta, neljäs neulo, viides nosta, kuudes neulo? Ja vielä että nurjalla puolen, ekan nostan ja sitten lasken sen 6 neuloen? Ja neulonko kokoajan sen 6 silmukkaa, nurjalla ja oikialla puolen niin kauan, että jää 8 silmukkaa puikolle, kun teen viidellä puikolla?
   Tonne asti pääsin, mutta sitten tuntu että joku on vikana, kun oli niin kummallisen näköset joten purin koko sukat ja nyt varsi kohta valmis.

   -M-

   Delete