-->

Pages

16/12/2013

HUNTING FOR A GOOD CHRISTMAS MOOD - JOULULAHJAPOLITIIKKAAPäätimme tänä vuonna viettää paketittoman joulun aikuisten kesken. Bläääh, kuinka kamalan tylsää! Ikuinen joulupukin jännittäjä ja paketinkäärijäspesialisti riutuu, mutta samaan aikaan periaate tuntuu oikealta ja järkevältä ratkaisulta.

Sisustusbloggaajana en voi väittää, etten rakastaisi kauniita esineitä, mutta aina aika ajoin tulee vastaan suuri töksähdys. Kuluttaminen ja materianpalvonta tulevat korvista ryöpyten ulos ja kirpputorit tuntuvat hankintojen ainoalta järkevältä ostospaikalta.Kuvasin tämän postauksen kuurankukkasia viime lauantaina Oulussa, jossa olimme juhlistamassa isän syntymäpäiviä. Annoimme sankarille lahjaksi lämpimät halaukset ja 50 pussia aliravituille lapsille lähetettävää maapähkinätahnaa, jotka löysin Unicefin verkkokaupasta. Oli mielestäni niin hyvä lahja ihmiselle, jolla on jo kaikkea ja jonka mielestä isänpäiväkin on vain kaupanalan keksimä suuri puhallus. Sain tästä operaatiosta vastalahjaksi jouluisen e-kortin, jonka pystyi lähettämään ajastettuna lahjansaajan sähköpostiin omalla tervehdyksellä varustettuna.

Voin myöntää avoimesti, etten ole useasti aikaisemmin lahjoittanut rahaa apua tarvitseville. Tekisi mieli selitellä tapahtunutta heikolla rahatilaanteella, mutta ennen muuta syynä on ollut järjestöjen toimintaan kohdistunut lievä skeptismi ja omaan napaan tuijottelu. Mutta nyt sen tein ja kuinka hyvältä tämän ostoksen tilausvahvistus tuntuikaan! Mukavan käsinkosketeltava tuo Unicefin tapa tuoda lahjoitettavia tarvikkeita verkkokauppaan. Kuviteltu konkretia tuo suhteellisuudentajua siihen, miten pienellä panostuksella voi saada isoa apua aikaan.Olette ehkä huomanneet blogien sivupalkkeihin ilmestyneen punaisen keräyslippaan? Bloggaajat ovat tänä syksynä yrittäneet omalta osaltaan auttaa Punaista Ristiä kartuttamaan katastrofirahastoa Filippiinien supertaifuunin uhreille, jotka ovat jääneet järkyttäviin olosuhteisiin täysin puille paljaille.

Katastrofista kertovat uutiset ovat olleet kautta linjan rankkaa luettavaa: "Ihmiset kävelevät kuin zombit ja etsivät ruokaa, kertoo eräs silminnäkijä." (Yle 10.11.2013) Yli 600 000 filippiiniläistä on joutunut kodittomaksi ja avun tarpeessa on jopa 4 miljoonaa lasta. Tässä siis toinen äärimmäisen hyvä lahjavinkki, mikäli jollekin tuntuu vaikealta keksiä pakettiin sisältöä!Käynnissä on myös muutamia joulumieltä kartuttavia keräyksiä, joiden avustuskohteet löytyvät hieman lähempää. Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Suomen Punainen Risti muistavat perinteiseen tapaan kotimaan vähävaraisia lapsiperheitä Hyvä Joulumieli -kampanjalla, jonka tavoitteena on lahjoittaa perheille 20 000 kappaletta 70 euron arvoisia ruokalahjakortteja.

Toinen akuutti kotimaan lahjoituskohde on sosiaalisessa mediassa paljon näkyvyyttä kerännyt lastensairaalahanke. 30 miljoonan euron kustannukseksta näyttäisi olevan kuta kuinkin puolet koossa, mikä on jo sellaisenaan aivan huikea osoitus suomalaisten yhteisöllisyydestä! Lastensairaalan kampanjasivun verkkokauppa on rakennettu samaan tapaan mielekkäästi kuin Unicefillä. Kaupasta voi valita omaan joululahjabudjettiin sopivan määrän rakennustarvikkeita, vaikkapa kympillä nauloja.Aion itse karsia vielä ennen joulua pyyhe- ja lakanavarastomme minimiin ja kiikuttaa ylimääräiset tekstiilit löytöeläinten pehmikkeiksi Helsingin eläisuojeluyhdistykselle. Tämä piti tehdä jo vuosi sitten, mutta nyt otan itsestäni niskaotteen ja vien hyvää joulumieltä Tassumiestä aikoinaan hoitaneen talon henkilökunnalle. SEY:n sivuilta löytyy lisätietoa eri tavoista auttaa pieniä eläinkavereitamme koko Suomen osalta.

//

This year we decided with my family that adults won't give presents to each others. That is so terribly boring but feels reasonable at the same time. It just makes more sense to donate the money for those who are really in need of help and good christmas spirit. For example Unicef has a great online store where you can buy concrete goods and send a greeting card for the recipient about your purchase.

The images of this post are from my parents teracce from Oulu where we spend last weekend celebrating my dad's birthday.

21 comments :

 1. Kauniita kuvia ja kauniita ajatuksia sekä tekoja.

  Vähemmällä pärjää tosiaan. Itse. Monella muulla on niin vähän, ettei vähemmällä pärjäisi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos. Pieniä, mutta kauniita. Toivotaan, että apu pääsee perille saakka. Tämmöisiä asioita tulee selvästi ajateltua enemmän näin joulun alla, kun kulutus on hurjimmillaan.

   Delete
 2. Voi miten ihania kuvia! Tosi talvisen tunnelmallisia. <3

  Hyvä muistutella myös toisenlaisesta Joulusta. Se kun unohtuu kaiken tämän hässäkän keskellä, että kaikilla ei ole lämmintä ja turvallista Joulua.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! <3 Niimpä. Lähimmäisen rakkautta tekee mieli jakaa joskus vähän laajemmaltikin.

   Delete
 3. Tavaraähkyn keskellä olen miettinyt ihan samoja ajatuksia. Ja ennen viime joulua postailin hyvin samoista tavoista muistaa jouluna niitä, joilla ei asiat ihan yhtä hyvin ole. Ja tarkoituksena on asiasta vielä ennen joulua tänäkin vuonna se tehdä. Hyvä ja aiheellinen postaus sinulta, kiitos<3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos itsellesi kommentista! Kyllä vaan, tämä on hyvä pitää ainakin yhtenä vaihtoehtona mielessä.

   Delete
 4. Mielestäni on myös kaunis idea tämä "vanhukselle kukka jouluksi", eli halutessaan voi ostaa joulukukan ja kirjoittaa joulutervehdyksen lasten askartelemaan korttiin. Kukkakauppa toimittaa joulukukan jollekin yksinäiselle paikalliselle vanhukselle. Kyse ei ehkä ole niinkään oikeasti tarpeellisesta asiasta, vaan enemmän hyvän mielen jakamisesta! Itsekin tässä pohdiskelen jos opiskelijabudjetilla raskisin ostaa jollekin tuntemattomalle vanhukselle joulukukukan..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi totta, aivan ihana idea! Puhuttiinkin tästä kerran kaverini kanssa. Nimenomaan kyse on hyvän mielen jakamisesta - ja saamisesta.

   Delete
 5. Lasten kanssa paketiton joulu ei oikein onnistuja kyllä sitä aikuisillekin tulee jotain hankittua, ehkei pitäisi, mutta ainakin olen lahjoissa pyrkinyt siihen, että ovat jotain käyttötavaraa tilpehöörin sijaan!
  Minulla on tapana ollut jouluisin laittaa Unicefille rahaa ja tänä jouluna lahjoitin myös Punaiselle Ristille Filippiinien auttamiseksi. Olen useampana jouluna järjestänyt töissä rahakeräyksen Joulupuu-keräystä varten, jossa lahjoja annataan oman kaupungin sosiaalihuollon tms. piirissä oleville lapsille, jotka muuten saattaisivat jäädä ilman lahjoja. Tänä vuonna paketoin hienot 18 pakettia ilahduttamaan heikommassa asemassa olevien lasten mieltä ja hyvä olo siitä itsellekin jäi! :)

  -piia

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lasten kanssa se ei tosiaan ole aivan yhtä lailla realistista. :) Tosin yritin vähän tehdä taas käsin jotakin, vaikka puhtia ei ihan viime vuoden malliin tänä talvena löytynytkään. Meilläkin siis lapset saavat lahjoja aivan normaaliin tapaan, eli sopimus tehtiin vain aikuisten kesken.

   Ja totta, nämähän ei siis ole toisiaan poissulkevia asioita eikä lahjojen ostamisessa sinänsä ole mitään pahaa ja moralisoitavaa. Näistä vaihtoehtoisista lahjoista saa vaan itselle niin hyvän joulumielen, kun on edes pieni tuntemus siitä, että voi jotenkin auttaa niitä, joilla joulua ei vietetä kaiken yltäkylläisyyden ympäröimänä. Ja niin kaunis ajatus tuo Joulupuu-keräyskin. <3 Voin vaan kuvitella, kuinka iloiseksi nuo 18 pienokaista tulevat, kun pukki ei ole heitä unohtanut.

   Delete
 6. Mä skippasin joulukortit tänä vuonna sillä hyvällä syyllä että lahjoitin sen summan lastensairaala 2017-hankkeeseen, sittemmin on kritisoitu tätäkin lahjoitusmuotoa...kun yhteiskunnan kuuluisi rakentaa tälläiset ilman mitään keräyksiä, mutta niin tai näin. Mieleni on hyvä. Ja vähempi stressiä.

  ps. kauniit kuvat!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kaunis teko! <3 Ja mielestäni ihan turhaa kritisointia. Olet kuitenkin lahjoituksellasi voinut omalta osaltasi edistää sairaalan rakentumista ja ilmeisesti etenkin rakentamisen aikataulua. Mikäli oikein ymmärsin keräysvarat kattavat kuitenkin vain murto-osan, käsittääkseni alle 20 % kokonaiskustannuksesta (joista niistäkin suurin osa tulee yrityksiltä). Eli ei koko sairaalaa yksityisten ihmisten rahapussista nyhdetä. Mielestäni on kaunis ajatus, että mahdollisimman moni kynnelle kykenevä auttaa yhteisen hyvän toteutumisessa. Lämmittää mieltä tämän kaltainen solidaarisuus kaiken maailman menon keskellä.

   Delete
 7. Hienoa Kaisa, olen samaa mieltä :)
  Jos on ruotsissa asuvia lukijoita, voi alla olevan linkin kautta myös auttaa:
  http://www.radiohjalpen.se/insamling-for-filippinerna

  ReplyDelete
 8. Niin ja aivan fantastisia kuvia! (kuten aina ;))

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi kiitos. :) Oli aivan upeasti huurtuneet lasit!

   Delete
 9. Kauniita kuurankukkia! <3

  Mekin teimme listaa aineettomista joululahjoista. Meidän listassa ei ollut hyväntekeväisyyttä, mutta hemmottelua tai hyötyjä tuovia aineettomia lahjoja. Lahjavinkit täällä:

  http://thinknstyle.blogspot.fi/2013/12/aineettomia-joululahjaideoita.html

  ReplyDelete
 10. Ihanat kuva taas kerran! Ja sun neuleprojektin tulos on ihan himellyttävä. Heitin sulle haasteen Kaisa. Käy kurkkaan ja vastaa jos jaksat ja ehdit :)

  ReplyDelete
 11. Hei kerrotko lisää tuosta lakanoiden viemisestä :D Mullakin siis olisi jotain vanhoja vaatteita, pyykeitä ja lakanoita enkä aina haluaisi heittää UFFille, kun eläimet ovat niin lähellä sydäntä. Tutkiskelin vähän tota nettisivua mistä laitoit linkin, mutta siellä ei lukenut oikein muista lahjoituksista kuin rahasta ja tarvikkeista, mitä eläimille voi ostaa. Kiinnostaisi siis että mihin tekstiilit voi kiikuttaa, mitä kaikkea sinne voi viedä, ja miten se toimii käytännössä. Kiitos :)

  ReplyDelete